Borsa İstanbul, deprem felaketinin ardından bugün bir dizi önlemle açılıyor
Borsa İstanbul AŞ, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremler nedeniyle ilk etapta bölgedeki sadece bazı şirketlerin hisselerinin işleme kapatıldığını, diğer şirket hisseleri için işlemlerin olağan süreçte yürütüldüğünü duyurdu.
Daha sonra pay piyasası alım satım sistemine ilişkin kesintili tedbirler getiren Borsa İstanbul, açığa satış işlemlerinin yasaklandığını ve yatırımcılar tarafından satışa konu olacak paylar için saklama şartı uygulanacağını duyurdu.
Alınan bu tedbirlerle BIST 100 endeksi 6 Şubat’ta yüzde 1,35 değer kaybederek günü 4.930,18 puandan kapatırken, ertesi gün için depo zorunluluğu kaldırılarak açığa satış yasağına devam edildi.
Tedbirlere rağmen BİST 100 endeksi 7 Şubat’ta iki kez kırarak günü yüzde 8,62 kayıpla 4.505,34 puandan kapattı. 8 Şubat’ta borsadaki sert düşüş devam ederken, o tarihteki işlemler iptal edildi.
Ayrıca pay piyasası bünyesinde yer alan hisse senedi ve hisse senedi endeks türev piyasaları ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasaları (VİOP) 5 iş günü süreyle kapatıldı.
Devlet katkısı fonları BES’te daha fazla hisse senedi almaya yönlendirilecek
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES), devlet katkısı fonlarının tahvil alım yükümlülükleri azaltılırken, asgari hisse senedi bulundurma yükümlülükleri artırıldı. Buna göre, yüzde 10 seviyesinde olan devlet katkısı fonları ile hisse senedine yapılacak yatırımlarda oran yüzde 30’a çıkarıldı.
Öte yandan, fon portföyünden tek paya yatırım yapma limiti yüzde 1’den yüzde 5’e çıkarılırken, kesinti unsuru ve fonların portföy sınırlamalarına 10 gün içinde uyma şartı eklendi.
Genel Kurul kararı olmaksızın da pay geri alımı yapılabilir.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin finansal piyasalar üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek ve olası yatırımcı mağduriyetlerini önlemek amacıyla bazı kararlar aldı.
Alınan kararlarla, sarsıntı bölgesinde bulunan yatırımcıların yükümlülüklerini yerine getirememeleri nedeniyle temerrüde düşmesi Haziran ayına ertelenirken, kredi süreçlerinde tutulması gereken özkaynak oranlarında gevşeme sağlandı.
SPK, geri alınan payların satın alma tarihinden itibaren 30 gün süreyle satılamayacağını da belirtirken, şirketlerin pay geri alımındaki bürokratik zorluklarını da azalttı.
SPK tarafından yayınlanan bültende aracı kurumlar, portföy büyüklüğü 1 milyon TL ve altında olan müşterilere uygulanacak azami kredi ve temerrüt faiz oranlarının makul bir düzeyde belirlenmesini tavsiye etti.
Açıklamada, aracı kurumların 30 Haziran’a kadar hazırlayacakları sermaye yeterliliği tablolarında kendi portföylerine aldıkları hisse senetleri için kasa risk oranının yüzde 10 yerine yüzde 3 üzerinden hesaplanacağı, kasa risk oranının ise yüzde 3 üzerinden hesaplanacağı belirtildi. kredi hesabında izlenen “diğer müşteriler” için yüzde 8 yerine yüzde 4 üzerinden hesaplanacak. .
Kredi İşlemleri Tebliği’ne göre yapılacak genel işlem sınırının hesaplanmasında 6 Şubat prestijine sahip sarsıntı bölgesinde konutu, işyeri adresi veya hesabı bulunan müşterilere kullandırılan krediler dikkate alınmamalı. 30 Haziran’a kadar. Yüzde 20 oranının 10 Nisan’a kadar uygulanmasına karar verildi. Değerlendirme yapıldı.
Açıklamada, hisseleri borsada işlem gören halka açık bağlı ortaklıkların genel kurul kararı aranmaksızın yönetim kurulu kararı ile geri alım programı başlatabilecekleri kaydedildi.
Bankalar da hisse geri alımına teşvik edildi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), hisseleri borsada işlem gören halka açık bankaların kendi paylarını geri alımlarında vergi stopaj oranlarının sıfırlanmasına karar verirken, 6 Şubat 2023 – 1 Ocak 2024 tarihleri arasındaki hisse senetlerinin esas sermayeden iskonto kalemi olarak değerlendirilmeyeceği belirtildi.
Daha önce, şirketlerin hisse ve iştirak hisselerinin satın alma fiyatı ile prestij fiyatı arasındaki fark üzerinden yüzde 15 oranında kar payı stopajı uygulanıyordu.
Borsada fiyat düşüşü yok
Borsa İstanbul, hisse senedi piyasaları ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında (VİOP) emir iptallerine, fiyat bozulmasına ve miktar azaltımına izin vermeyeceğini açılış seansında duyurdu.
Değişiklikler kapsamında VİOP’ta işlem gören tüm vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin seans bitiş süresi 5 dakika kısaltılarak tam iş günlerinde saat 18.10’a, yarım iş günlerinde saat 12.40’a çekilerek seans sonu saatlerine uyum sağlanacaktır. VİOP ve Pay Piyasası.
Ayrıca VİOP’ta Hisse Senedi ve Endeks Türev Piyasalarında yer alan sözleşmelerde İptal (İKG) tarihine kadar geçerli olan ve (TAR) tarihli bekleyen emirlerin Borsa tarafından iptal edileceğine ilişkin duyuruda, iptal fiyatlarının da yükseltildiği kaydedildi. .
Deprem bölgesinde yer alan şirketlerde durum
Borsada kapanan depremden etkilenen 10 ilde faaliyet gösteren bazı şirketlerin işlem kuyrukları, KAP’a yapılan duyurular kapsamında yeniden açıldı.
Bu kapsamda Sasa Polyester, Bossa Ticaret ve Sanayi İşletmeleri, Bilici Yatırım, Sanko Pazarlama ve Rubenis Tekstil fabrikalarında önemli bir hasar meydana gelmediğini ve üretimin devam ettiğini açıkladı.
Arsan Tekstil’den şu an için bir açıklama yapılmazken, İskenderun Demir Çelik hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini ve bu süreçte üretimin durdurulduğunu bildirdi.
Aynı şekilde Hateks Hatay Dokuma İşletmeleri de, çalışanlara iki haftalık izin verilmesine rağmen üretim tesislerinde faaliyetleri tamamen durduracak ve faaliyetlerin başlamasına engel olacak herhangi bir hasarın bulunmadığını bildirdi.
Bu kapsamda söz konusu 8 şirketten 6’sının yarın açık olacağı, bu süreçte Hateks ve İskenderun Demir ve Çelik hisselerinin kapanacağı görülüyor.
Şirketler hızla hisse geri alım kararları aldı
Kurumların hisse geri alım programı için bürokratik zorlukları ortadan kaldırmasının ardından halka açık şirketler hızla hisse geri alım programlarına geçti veya mevcut programlarını revize etti.
Dün akşam KAP’ta açıklanan hisse geri alım kararının öne çıkanları şöyle:
İş Bankası, hisse piyasasında sağlıklı fiyat oluşumunu desteklemek amacıyla 3 milyar liralık hisse geri alım programı başlatırken, Halkbank mevcut programını revize ederek en fazla 2 milyar 250 milyon liraya kadar geri alım kararı aldı.
Türk Hava Yolları (THY), hisse piyasasında sağlıklı fiyat oluşumunu desteklemek amacıyla 9 milyar liralık hisse geri alım programı başlattığını duyurdu.
Ereğli Demir Çelik Fabrikaları, alımı için ayıracağı fonu 2 milyar TL olarak belirlerken, Koza Altın İşletmeleri, sermaye artırım sürecinin tamamlanmasının ardından pay geri alım sürecinin değerlendirileceğini ve kamuoyu ile paylaşılacağını bildirdi.