İdlib’de atık kağıtlar geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılıyor
AHMET KARAAHMET/MEHMET BURAK KARACAOĞLU – Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde kurulan tesislerde her yıl onlarca ton atık kağıt geri dönüştürülüyor.
İdlib’in kuzeyindeki Sermede ve Kili bölgelerinde kağıt atıklarının geri dönüşümü için iki tesis faaliyet gösteriyor.
Milyonlarca yerinden edilmiş sivilin yaşadığı İdlib’de atık kağıtlar toplanarak geri dönüşüm tesislerine götürülüyor.
Atık kağıdın değerli bir kısmı bölgede bulunan atık karton toplama atölyelerinden elde edilmektedir.
Geri dönüşüm tesislerine teslim edilen atıklar bir dizi işlemden geçmektedir. Büyük bir titizlikle yapılan ayıklamanın ardından parçalama işlemine geçilir. Bir sonraki aşamada, kıyılmış kağıt atıklarından da kağıt hamuru elde edilir.
Baskı makinesi ile kurutma işleminin ardından düzleştirme aşamasına geçilir. Son aşamada ise kağıt ve kartondan belirlenen eserler elde edilir.
Başta kırtasiye ve paketleme işleri olmak üzere çok sayıda malzeme atıklardan üretiliyor.
Bu tesisler sayesinde yılda yaklaşık 130 ton atık kağıt geri dönüştürülerek çevre kirliliğinin azaltılmasına katkı sağlanmaktadır.
Kağıt geri dönüşüm süreci, birçok kişiye işsizliğin hakim olduğu bölgede çalışma fırsatı sunuyor.
İdlibli 56 yaşındaki Ali Şilar, Killi köyünde 5 yıl önce kurdukları tesiste tonlarca atığı ekonomiye kazandırdıklarını söyledi.
Tesiste onlarca personelin çalıştığını belirten Şilar, “Killi’de zor şartlar altında kurulan tesis, çevrenin iyileştirilmesine ve yeni iş imkanlarının oluşmasına katkı sağlıyor.” söz konusu.
İş hayatına kağıt toplayarak başladığını söyleyen Şilar, geri dönüşüm ile iç pazarın ihtiyacını karşıladıklarını söyledi.
“Çevre dostu olmamızla biliniyoruz”
Atık karton ve kağıt toplama atölyesi bulunan Muhammed Malik, İdlib’de çevreden topladığı kartonları satın alarak bölgede 500’den fazla aileye iş imkanı sağladığını söyledi.
Atölyelerinde topladıkları atık kağıtları balyalar halinde geri dönüşüm tesislerine sattıklarını belirten Malik, “Amacımız çevreye verilen zarar yüzdesini azaltmak. Bölgede çevreci olarak biliniyoruz.” terimleri kullandı.
Suriye ordusu ve ona bağlı terör örgütlerinin İdlib’in güneyindeki Maratnuman’a düzenlediği baskınlar sonucu zorla yerinden edilen Ali Recep, İdlib’in kuzeyindeki Kemmune Kampı’na sığındıklarını söyledi.
Karton üretim tesisinde çalışan 9 çocuk babası Recep, “Günlüğü 75 liraya 8 saat çalışarak hayata tutunmaya çalışıyorum” dedi. söz konusu.