Üç Büyüklerin Sembolleri Neden ‘Kartal, Kanarya, Aslan’dır?
Türkiye’de futbol sadece bir spor değil, aynı zamanda bir spordur. tutku ve yaşam tarzı Bunu söylersek, muhtemelen biraz söyleriz. Taraftarın takımına olan sevgisi o kadar yoğun ki takımların ikonlarını bile etkiledi.
Takımların tarihinde değerli bir yeri olan ikonlar, tıpkı takımların özellikleri da yansıtır. Türk futbolunun en büyük üç kulübünün bayraklarından internet sitelerine, taraftar resimlerinden sloganlarına kadar hemen her yerde bu semboller kullanılıyor. İşte o ikonlar ve hikayeleri:
Beşiktaş taraftarı hep bir ağızdan ‘Böbürlenme, biz kara kartalız!’ diyor. İnönü’yü ulumalandırdığı tezahürattaki ‘kara kartal’ın çıkış noktası bir taraftarın tezahüratlarına dayanıyor.
Beşiktaş, 1940-41 dönemi ve yeni transferlerle gençleşti. fırtına ile gelmişti. Kara Kartallar, “Şiir” lakaplı teknik direktör Refik Osman Top yönetiminde namağlup yoluna devam etti. Ligin bitimine 5 hafta kala, 19 Ocak 1941’de Gürür Stadı’nda Süleymaniye ile karşılaşan Beşiktaş, rakibine karşı oldukça baskıcı ve keyifli bir oyun sergiliyordu.
Ekibinin sürüsünü kartal gibi gösteren kim? balıkçı Mehmet Galin Haydi kara kartallar saldırın kara kartallar diye bağırmaya başlar ve binlerce taraftar bu taraftara eşlik etmeye başlar. O gün alınan 6-0’lık galibiyetin ardından gazeteler Beşiktaş’tan kara kartal olarak söz etmeye başladı ve Beşiktaş, kulübün simgesi haline geldi.
Şükrü Saraçoğlu’nda sarı ve lacivert renkleri sevenlerin hep ‘Biz ölüme aşığız kanarya ölesiye’ diye bağırdığı ‘kanarya’ adını bir futbolcudan alıyor.
1939’dan 1952’ye kadar Fenerbahçe kalesini koruyan Cihat Arman, maçlarda daha çok kanarya sarısı formayı giydi. Takma ad ‘uçan kaleci’ Arman, zamanının en iyi kalecilerinden biriydi. Sarı-lacivertlilerin efsane isimlerinden Arman, yine iyi oynadığı maçta topu 90’a götürüyor.
Bunu gören bir taraftar, Arman’ın sarı formasından ve topu uçurma şeklinden ilham alırdı. ‘Hey bebeğim kanaryam bak yine uçtu’ diye bağırıyor. Zaman zaman bu kanarya benzetmesi tüm Fenerbahçe taraftarları tarafından benimsenmiş ve tezahüratlarda kullanılmaya başlanmıştır.
Türkiye’nin ilk futbol takımı Galatasaray da ezeli rakibi Fenerbahçe gibi aslan lakabını bir sporcudan alıyor.
Galatasaray’ın efsaneleri arasında yer alan Nihat Asım Bekdik, artık 12 yaşında kulübe girdi. 1914’ten 1936’ya kadar Galatasaray futbol takımında oynadı. Bekdik’in lakabı aslanmış.
1936 yılında aktif spor hayatına son veren Bekdik, kulübüne yüksek atlama, yelken, yüzme ve binicilik dallarında da hizmet verdi. çocukluktan itibaren Hayatını Galatasaray’a adayan1972’de vefat eden Bekdik ise hayatının aşkı için Galatasaray’ın sembolü olan lakabını bıraktı.
Not: Grupların sırası alfabetiktir.