Haber

12 bin yıldır genetiği değişmeyen siyez mercek altında

– 12 bin yıldır genetiği değişmeyen siyez mercek altına alındı

Ordu’dan gelen heyet, genetiği değiştirilmeden üretilen siyezleri inceledi.

KASTAMONU – Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde 12 bin yıldır genetiği değişmeyen coğrafi işaretli siyez Ordu’dan gelen heyet tarafından incelendi.

Kastamonu’da tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan ve “Hitit buğdayı” olarak bilinen coğrafi işaretli siyez obje mercek altına alındı. İhsangazi ilçesinde yaklaşık 12 bin dekarlık alana ekilen ve buğdayın atası olarak bilinen siyez, Ordu’dan gelen heyet tarafından yerinde incelendi. Ordu Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Üretim Şube Müdürü Mustafa Kahveci ve ekibi, İhsangazi ilçesinde siyez üreticisi Yasin Ciğerci’yi ziyaret etti. Siyez buğday tarlasını ve değirmende bulgura dönüşmesini inceleyen Kahveci ve ekibi, Tarım ve Orman Bölge Müdürü Engin Bıyıklı ve genç çiftçi Ciğerci’den üretim ve pazarlama hakkında bilgi aldı. Ayrıca siyez buğdayının tohumları daha önce Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Mergüze” ve “Ata” isimleriyle tescillenmişti.

“Siyez buğdayında çok fazla üretim trendi var”

Ordu Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Üretim Şube Müdürü Mustafa Kahveci, siyez buğdayının ata tohum olarak bilindiğini belirterek, “Ordu’dan Kastamonu’nun İhsangazi ilçesindeki siyez buğdayı üretim alanlarını ve atölyelerini görmek için geldik. tarlalar ve siyez işlenen değirmenler, ekiple toplantı yaptık.Siyez buğdayı, bilindiği üzere cet tohumu olarak bilinir.Uzun süredir genetiği değiştirilmemiş ve korunmuş bir tohum olarak göze çarpmaktadır. Bugüne kadarki yepyeni hali.Aynı zamanda besin değeri de çok yüksek bir buğday çeşidi.Son zamanlarda siyez buğdayına doğru bir üretim trendi var” dedi.

“Siyez buğdayı işleyerek un haline getiriyor”

Ordu’nun yüksek rakımlı ilçelerinde siyez buğdayı ile ilgili çalışmaların olduğunu anlatan Kahveci, “Bu anlamda yüksek rakımlı ilçelerimizde siyez buğdayı ile ilgili bir kadro çalışması yapmayı planlıyoruz. İhsangazi’de Yasin abinin değirmenini gördük. hızla harmanın yanına gelir.Havuzda siyezleri ayırır.Siyez buğdayı değirmende işleyerek un haline getirir.Ürettiği siyez unundan erişte,makarna gibi katma değeri yüksek çok çeşitli ürünler üretir. , un, tarhana, ekmek. Aklınıza gelebilecek her türlü işi burada yapabilirler” dedi.

“Talebin artacağını düşünüyoruz”

Tarım olarak güzel işlerin yapıldığını kaydeden Kahveci, “Gerçekten burada çok güzel şeyler yapıldığını gördük. İnşallah hem sosyal medya hem de internet üzerinden siyez buğdayına olan talebin artacağını düşünüyoruz. Üretime değer veriyoruz. Buğdayın sadece ülkemizde değil yurt dışında da tanıtımını yaparak hak ettiği yere gelmesini sağlayacağız ve bu konuda elimizden geleni yapacağız” dedi.

“İhsangazi’nin tarihine ve kültürel değerlerine önemli katkı sağlıyor”

Çiftçi Yasin Ciğerci, siyezin 12 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, “Siyeh buğdayı, sağlıklı beslenmeye katkı sağlayan değerli bir tahıl türü. İhsangazi’de 12 bin yıldır genetiği değişmeyen cet tohumlu siyez buğdayı, klasik siyez ile yetiştiriliyor. tarım yöntemlerini ve kalitesini koruyor.Tarımsal Üretim Şube Müdürü Mustafa.Kahveci ve ekibi bu özel tahılı incelemek ve bilgi almak için İhsangazi’ye geldiler.Siyeh buğdayının nasıl işlendiğini ve değirmende nasıl kullanıldığını gözlemledik ve onlara bilgi verdik. degerli bilgi.”

Ciğerci, siyezin İhsangazi’nin tarihine ve kültürel değerlerine değerli katkılar sağladığını ve bölgenin kalbi sayıldığını sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort